• MEDIERE

    MEDIERE

    costuri mai mici fata de un proces in instanta!
  • COMUNICARE

    COMUNICARE

    solutii discutate, negociate si agreate de fiecare parte!
  • INTELEGERE

    INTELEGERE

    pentru a merge mai departe...
  • NEGOCIERE

    NEGOCIERE

    aduce solutii acceptate si RESPECTATE
  • MEDIEREA

    MEDIEREA

    poate aduce SOLUTIA de inchidere amiabila a conflictului.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Avantajele Medierii fata de Instanta

MEDIERE VS INSTANTA - COSTURI MAI MICI LA MEDIERE

Daca partile doresc sa introduca un proces in instanta trebuie sa aiba in vedere urmatoarele cheltuieli: taxele judiciare de timbru (Legea nr. 146/1997 actualizata in 2011), onorariile avocatului si expertului daca este cazul, alte costuri.
Un avantaj al medierii este ca taxa de timbru se restituie ori de cate ori partile (sotii, in cazul divortului) ajung la un Acord prin mediere la mediator. Astfel, cf. art. 63 din Legea 192/2006, daca partile (sotii) ajung la intelegere prin mediere si pun capat astfel procesului judiciar, pot cere instantei sa le restituie taxa de timbru. Aceasta dispozitie este prevazuta numai pentru procesele deja aflate pe rolul instantei de judecata.

MEDIERE VS INSTANTA - TIMP REDUS LA MEDIERE

In condiţiile unui număr insuficient de judecători şi grefieri, toate instanţele sunt confruntate cu fenomenul lungirii cauzelor aflate pe rol, la care se dau termene din ce în ce mai lungi. Pe de altă parte, în momentul în care un proces se lungeşte mai mult de zece ani, sunt şanse foarte mari ca acţiunea să-şi piardă relevanţa, cadrul legislativ să se schimbe de mai multe ori, influenţând deciziile magistraţilor, o parte dintre justiţiabilii implicaţi să moa¬ră sau, în cazul în care este vorba des¬pre o cauză penală, infracţiunea jude¬cată să se prescrie. Concluziile ultimei verificări făcute de Inspecţia Judiciară la instanţele arondate Curţii de Apel Timişoara, de exemplu sunt îngrijorătoare. În momentul de faţă, la această instanţă sunt aproape 2.000 de dosare cu vechime între un an şi trei ani, 107 dosare cu vechime între trei şi cinci ani, 31 de dosare cu vechime în¬tre cinci şi zece ani şi două dosare mai vechi de zece ani. In 2011, conform INS au fost 4205 judecatori, au fost introduse 2.351.000 cauze dintre care doar 101.000 penale, restul de 2.250.000 fiind civile! La un calcul simplu, in anul 2011, unui singur judecator i-a fost alocat un calup de 559 de cauze! Cate dintre acestea credeti ca a putut sa judece in 2011? Mai multe detalii despre acest subiect gasiti la adresa: http://www.revista22.ro/de-ce-dureaza-att-procesele-penale-11394.html


infografic despre mediere vs instanta
MEDIERE VS INSTANTA - MAI PUTIN STRES IN MEDIERE

In mediere stresul nu lipseste pentru ca un conflict, oricare ar fi natura acestuia presupune stres. Dar in mediere nivelul acestuia este cu mult mai redus fata de stresul pe care justitiabilii il simt odata ce calca intr-unul din edificiile justitiei romane. La consumul emotional aferent conflictului in sine se adauga alte elemente menite sa macine nervii: amanari, intarzieri, tergiversari, pierdut vremea pe holuri, invoit de la serviciu, caderi de calciu, inghitit calmante, etc. Medierea insa presupune participarea la o sedinta de o ora-o ora si jumatate, stabilita de comun acord intre parti si mediator.

MEDIERE VS INSTANTA - DISCRETIE LA MEDIERE

Instanta de judecata este o sala deschisa, oricine poate asista la cauzele judecate, la depozitiile martorilor, la pledoariile avocatilor. Caracterul public al sedintelor (cu exceptia cazurilor in care legea prevede altfel) pare un ecou al secolului 18 cand cei care incalcau legea (adulteri, hoti, bigami, etc) erau purtati prin targ pentru ca toti ceilalti sa ia aminte. Dar noi nu traim in secolul 18. Omul modern isi pretuieste intimitatea si isi doreste discretie cu privire la propria viata si a familiei sale. Medierea este procesul modern prin care individul beneficiaza de sansa de a-si rezolva conflictele in prezenta a doar doi oameni: cealalta parte si mediatorul.

MEDIERE VS INSTANTA - TU DECIZI IN MEDIERE

Aducerea conflictului in fata judecatorului inseamna renuntarea de buna-voie la controlul partilor asupra procesului si rezultatului: invariabil una dintre parti castiga, iar cealalta pierde. In acest proces, relatia dintre cele doua parti se depreciaza, iar gradul de satisfactie este redus. In mediere, ambele parti castiga, iar rezolvarea conflictului se afla tot in mainile lor, mediatorul ajutand partile sa vada solutia si sa-si pastreze relatia.

MEDIERE VS INSTANTA - REZISTENTA IN TIMP A ACORDULUI DE MEDIERE

Nu esti multumit de decizia judecatorului? Faci recurs! In mediere, nimeni nu-ti impune nicio hotarare sau decizie, finalitatea sedintelor de mediere este acordul de mediere la care partile ajung singure, asistate si indrumate de mediator. Partile sunt 100% responsabile de felul in care isi rezolva conflictul si de conditiile acordului, ele trebuie sa fie 100% multumite de rezultatul sedintelor de mediere. De ce acordul de mediere este rezistent in timp? Pentru ca este expresia vointei partilor.

scris de Iulia-Cristina Uta Mediator Bucuresti