1. CARE SUNT LITIGIILE PENTRU CARE LEGEA SOLICITA DOVADA PARTICIPARII LA SEDINTA PREALABILA DE INFORMARE ?
- litigii referitoare la protectia consumatorilor
- litigii privind raporturile de vecinatate, posesia, granituirea si stramutarea hotarelor
- litigii legate de dreptul familiei (continuarea casatoriei, partajul bunurilor comune, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la intretinerea copiilor, orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii)
- litigii referitoare la raspunderea profesionala (malpraxis) in masura in care prin legi speciale nu este prevazuta o alta procedura
- liltigii referitoare la contracte individuale de munca (incheiere, executare si incetare)
- litigii civile a caror valoare este sub 50.000lei (cu exceptii, vezi OUG 90/2012)
2. AM DEPUS DEJA CEREREA DE CHEMARE IN JUDECATA. MAI POT SA SOLICIT MEDIERE ?
Da, medierea poate fi initiata in orice moment al judecarii dosarului de catre instanta, la initiativa uneia dintre parti, a ambelor sau la solicitarea judecatorului.
3. CAT COSTA SEDINTA DE INFORMARE OBLIGATORIE CU PRIVIRE LA AVANTAJELE MEDIERII ?
Sedinta de informare obligatorie este gratuita.
4. CINE TRIMITE INVITATIA CU PRIVIRE LA SEDINTA DE INFORMARE: RECLAMANTUL, AVOCATUL ACESTUIA SAU MEDIATORUL ?
Numai mediatorul trimite invitatia celeilalte parti prin orice mijloace legale care asigura confirmarea primirii acesteia
5. PARTEA INVITATA LA MEDIERE (CARE ESTE INITIATA PRIN SEDINTA OBLIGATORIE DE INFORMARE) ESTE OBLIGATA SA PARTICIPE ?
Nu, nu este obligata, dar participarea ambelor parti la informare este in favoarea acestora si in spiritul Legii Medierii. Legiuitorul il obliga doar pe reclamant sa faca dovada participarii la sedinta de informare (altfel instanta ii respinge cererea de chemare in judecata), dar este pacat ca cealalta parte sa-si refuze din start accesul (gratuit!) la informatii pretioase din partea mediatorului, care il pot ajuta sa solutioneze conflictul mult mai repede si convenabil.
6. CE SE INTAMPLA DACA CEALALTA PARTE INVITATA LA MEDIERE REFUZA SA PARTICIPE ?
Participarea la mediere este VOLUNTARA ca atare nimeni nu poate fi obligat sa participle.Daca mediatorul a facut toate demersurile necesare si una dintre parti refuza participarea atunci medierea nu poate avea loc.
7. AM INCHEIAT CU MEDIATORUL CONTRACTUL DE MEDIERE REFERITOR LA LITIGIUL SUPUS INSTANTEI DE JUDECATA. CE SE INTAMPLA ACUM ?
Partile solicita suspendarea judecarii pentru desfasurarea procedurii de mediere (conform art. 242 alin. 1 pct. 1 din Codul de procedură civilă).
8. DIVORTUL POATE FI FINALIZAT PRIN MEDIERE ?
Desfacerea unei casatorii o poate face doar instanta, prin MEDIERE pot fi facute toate aranjamentele ce decurg dintr-un astfel de proces. Astfel ca partile pot conveni asupra partajului bunurilor comune, custodia copiilor etc.
9. CE URMEAZA DUPA FINALIZAREA MEDIERII IN CAZUL UNUI PARTAJ DE BUNURI ?
Partile merg cu acordul de mediere la instanta judecatoreasca si solicita o hotarare care sa consfinteasca intelegerea lor.Hotararea data de instanta, in baza acordului de mediere, este data in camera de consiliu si constituie titlu executoriu.
10. CAT COSTA O SEDINTA DE MEDIERE SI CINE O PLATESTE ?
Costul sedintei de mediere poate varia intre 200-500lei in functie de onorariul fiecarui mediator si este platita egal de catre parti (50-50) sau cum stabilesc acestea.
11. PARTILE POT FI ASISTATE DE AVOCATI IN TIMPUL MEDIERII ?
Da, partile pot fi asistate de avocati daca doresc acest lucru, dar ar fi mult mai bine ca in timpul medierii sa fie doar persoanele implicate in disputa, reamintim ca MEDIEREA este un procedeu extrajudiciar. Pot exista situatii cand mediatorul poate solicita serviciile unor EXPERTI pentru lamurirea unor aspecte tehnice, juridice, contabile.
12. ESTE OBLIGATORIE PARTICIPAREA LA SEDINTA DE INFORMARE IN CAZUL LITIGIILOR DE NATURA PENALA ?
Nu, nu este obligatorie.
13. ESTE POSIBILA MEDIEREA IN MATERIE PENALA ?
Da, medierea este posibila in materie penala in urmatoarele infractiuni: lovirea sau alte violente, vatamarea corporala, vatamarea corporala din culpa, violarea de domiciliu, violarea secretului corespondentei, divulgarea secretului profesional, violul, furtul pedepsit la plangerea prealabila, abuzul de incredere, gestiunea frauduloasa, distrugerea, abandonul de familie, nerespectarea masurilor privind incredintarea minorilor, tulburarea folosintei locuintei. NOTA: in materie penala, in acest moment obligativitatea sedintei de informare NU este in vigoare
Pentru intrebari sau alte informatii despre mediere, folositi pagina de contact.