• MEDIERE

  MEDIERE

  costuri mai mici fata de un proces in instanta!
 • COMUNICARE

  COMUNICARE

  solutii discutate, negociate si agreate de fiecare parte!
 • INTELEGERE

  INTELEGERE

  pentru a merge mai departe...
 • NEGOCIERE

  NEGOCIERE

  aduce solutii acceptate si RESPECTATE
 • MEDIEREA

  MEDIEREA

  poate aduce SOLUTIA de inchidere amiabila a conflictului.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Mediere litigii si conflicte de familie

Medierea litigiilor - conflictelor de familie este prevazuta de Legea Medierii si se refera la neintelegerile dintre soti privitoare la:

 • continuarea casatoriei
 • partajul bunurilor comune
 • exercitiul drepturilor parintesti
 • stabilirea domiciliului copiilor
 • contributia parintilor la intretinerea copiilor
 • orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii

Atragem atentia asupra faptului ca nu intra in atributiile mediatorului sa pronunte divortul. Prin mediere sotii ajung la un numitor comun cu privire la desfacerea casatoriei si la rezolvarea aspectelor accesorii divortului (numele sotiei dupa divort, etc), iar acordul de mediere se depune de catre parti la instanta pentru ca aceasta sa pronunte divortul.
Cand intre parti exista conflicte cu privire la exercitiul autoritatii parintesti, contributia parintilor la intretinerea copiilor si stabilirea domiciliului copiilor (indiferent daca partile sunt soti, concubini, despartiti, etc), acordul de mediere va fi depus spre incuviintare doar la instanta care pronunta o hotarare de expedient.
Incepand cu anul 2011, noul cod de procedura civila a introdus o notiune noua referitoare la modalitatea prin care parintii divortati contribuie la cresterea si ingrijirea copiilor. Este vorba de autoritatea parinteasca comuna (sau custodia comuna) prin care parintii isi exercita aceleasi drepturi si au aceleasi obligatii cu privire la viata copiilor lor. Anterior datei de 1 octombrie 2011 legea prevedea incredintarea minorului spre crestere si educare unuia dintre parinti adica autoritatea parinteasca dupa divort se exercita doar de catre unul dintre parinti (asa-numita custodie unica), celalalt parinte avand obligatia de plata a unei pensii alimentare si program de vizita redus.Ce inseamna aceasta exercitare in comun a autoritatii parintesti? Inseamna ca minorului i se fixeaza locuinta la unul dintre parinti (denumit parinte rezident), iar celalalt parinte (denumit parinte nerezident) are acelasi drept de a contribui la hotararile majore cu privire la viata copilului ca si parintele la care acesta locuieste. Aici intra in ecuatie planul parental elaborat de ARPCC (Asociatia romana pentru custodia comuna) asupra caruia parintii trebuie sa se concentreze si sa discute pentru a ajunge la un numitor comun cu ajutorul mediatorului. Planul parental ii invita pe parinti sa stabileasca detalii precum: domiciliul copilului, numarul de nopti petrecute la parintele nerezident, cum se vor petrece vacantele/concediile/weekendurile, activitati extrascolare, cumparaturile lucrurilor necesare copilului, mentinerea legaturilor cu familia extinsa (bunici, etc), sarbatorirea evenimentelor, etc.
Prin aceasta schimbare, legiuitorul ii obliga pe parinti sa colaboreze cu ajutorul mediatorului, avand ca scop interesul superior al copilului care este definit prin posibilitatea de a creste avand ambii parinti alaturi, intr-o atmosfera neconflictuala.

Articole si  informatii suplimentare privind mediatorul in divortul cu minori,  mediatorul in conflictele de familei sau medierea si custodia comuna

 

scris de Iulia-Cristina Uta Mediator Bucuresti

Intrebari Frecvente

1. CARE SUNT LITIGIILE PENTRU CARE LEGEA SOLICITA DOVADA PARTICIPARII LA SEDINTA PREALABILA DE INFORMARE ?
- litigii referitoare la protectia consumatorilor
- litigii privind raporturile de vecinatate, posesia, granituirea si stramutarea hotarelor
- litigii legate de dreptul familiei (continuarea casatoriei, partajul bunurilor comune, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la intretinerea copiilor, orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii)
- litigii referitoare la raspunderea profesionala (malpraxis) in masura in care prin legi speciale nu este prevazuta o alta procedura
- litigii referitoare la contracte individuale de munca (incheiere, executare si incetare)
- litigii civile a caror valoare este sub 50.000lei (cu exceptii, vezi OUG 90/2012)

2. AM DEPUS DEJA CEREREA DE CHEMARE IN JUDECATA. MAI POT SA SOLICIT MEDIERE ?
Da, medierea poate fi initiata in orice moment al judecarii dosarului de catre instanta, la initiativa uneia dintre parti, a ambelor sau ...

Citeste mai departe