Mediere litigii si conflicte de familie
Medierea litigiilor - conflictelor de familie este prevazuta de Legea Medierii si se refera la neintelegerile dintre soti privitoare la:
- continuarea casatoriei
- partajul bunurilor comune
- exercitiul drepturilor parintesti
- stabilirea domiciliului copiilor
- contributia parintilor la intretinerea copiilor
- orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii
Atragem atentia asupra faptului ca nu intra in atributiile mediatorului sa pronunte divortul. Prin mediere sotii ajung la un numitor comun cu privire la desfacerea casatoriei si la rezolvarea aspectelor accesorii divortului (numele sotiei dupa divort, etc), iar acordul de mediere se depune de catre parti la instanta pentru ca aceasta sa pronunte divortul.
Cand intre parti exista conflicte cu privire la exercitiul autoritatii parintesti, contributia parintilor la intretinerea copiilor si stabilirea domiciliului copiilor (indiferent daca partile sunt soti, concubini, despartiti, etc), acordul de mediere va fi depus spre incuviintare doar la instanta care pronunta o hotarare de expedient.
Incepand cu anul 2011, noul cod de procedura civila a introdus o notiune noua referitoare la modalitatea prin care parintii divortati contribuie la cresterea si ingrijirea copiilor. Este vorba de autoritatea parinteasca comuna (sau custodia comuna) prin care parintii isi exercita aceleasi drepturi si au aceleasi obligatii cu privire la viata copiilor lor. Anterior datei de 1 octombrie 2011 legea prevedea incredintarea minorului spre crestere si educare unuia dintre parinti adica autoritatea parinteasca dupa divort se exercita doar de catre unul dintre parinti (asa-numita custodie unica), celalalt parinte avand obligatia de plata a unei pensii alimentare si program de vizita redus.Ce inseamna aceasta exercitare in comun a autoritatii parintesti? Inseamna ca minorului i se fixeaza locuinta la unul dintre parinti (denumit parinte rezident), iar celalalt parinte (denumit parinte nerezident) are acelasi drept de a contribui la hotararile majore cu privire la viata copilului ca si parintele la care acesta locuieste. Aici intra in ecuatie planul parental elaborat de ARPCC (Asociatia romana pentru custodia comuna) asupra caruia parintii trebuie sa se concentreze si sa discute pentru a ajunge la un numitor comun cu ajutorul mediatorului. Planul parental ii invita pe parinti sa stabileasca detalii precum: domiciliul copilului, numarul de nopti petrecute la parintele nerezident, cum se vor petrece vacantele/concediile/weekendurile, activitati extrascolare, cumparaturile lucrurilor necesare copilului, mentinerea legaturilor cu familia extinsa (bunici, etc), sarbatorirea evenimentelor, etc.
Prin aceasta schimbare, legiuitorul ii obliga pe parinti sa colaboreze cu ajutorul mediatorului, avand ca scop interesul superior al copilului care este definit prin posibilitatea de a creste avand ambii parinti alaturi, intr-o atmosfera neconflictuala.
Articole si informatii suplimentare privind mediatorul in divortul cu minori, mediatorul in conflictele de familei sau medierea si custodia comuna