• MEDIERE

    MEDIERE

    costuri mai mici fata de un proces in instanta!
  • COMUNICARE

    COMUNICARE

    solutii discutate, negociate si agreate de fiecare parte!
  • INTELEGERE

    INTELEGERE

    pentru a merge mai departe...
  • NEGOCIERE

    NEGOCIERE

    aduce solutii acceptate si RESPECTATE
  • MEDIEREA

    MEDIEREA

    poate aduce SOLUTIA de inchidere amiabila a conflictului.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Blog de Articole, Stiri, Noutati despre Mediere

In activitatea biroului nostru de mediator au existat cazuri in care parintii au ajuns prin mediere la custodia fizica comuna a copilului / copiilor – mentionam ca in unele situatii partile aveau date despre custodia comuna iar in alte cazuri au aflat de aceasta dupa informarea efectuata in cadrul biroului nostru de mediere.

Avand in vedere ca pentru multi parinti divortati custodia comuna reprezinta o noutate, am considerat util sa publicam  acest articol de informare :

"Admite in parte actiunea principala. Admite in parte cererea reconventionala. Autoritatea parinteasca cu privire la minorul va fi exercitata in comun de catre ambii parinti. Stabileste domiciliul minorului alternativ, cate o saptamana la domiciliul tatalui, in Popesti Leordeni,……………………… si cate o saptamana la domiciliul mamei, in Popesti Leordeni, ………………………………, incepand cu ziua de luni, dupa terminarea orelor de scoala de catre minor si pana in lunea urmatoare, dupa terminarea orelor de scoala de catre minor. In anii pari minorul va petrece cate 3 zile de Craciun la domiciliul tatalui, iar in anii impari va petrece cate 3 zile de Craciun la domiciliul mamei – de pe 24 decembrie, ora 10.00, pana pe 26 decembrie, ora 20.00. In anii pari minorul va petrece cate 3 zile de Revelion la domiciliul mamei, iar in anii impari minorul va petrece cate 3 zile de Revelion la domiciliul tatalui – de pe 31 decembrie, ora 10.00, pana de 02 ianuarie, ora 20.00. In anii pari minorul va petrece cate 3 zile de Pasti la domiciliul tatalui, iar in anii impari minorul va petrece cate 3 zile de Pasti la domiciliul mamei. Minorul va petrece prima jumatate a vacantei de vara cu tatal, in anii pari, iar in anii impari a doua jumatate a vacantei de vara, iar cu mama va petrece a doua jumatate a vacantei de vara in anii pari si prima jumatate in anii impari. Compenseaza pensiile de intretinere datorate de parti pentru intretinerea minorului, fiecare urmand a contribui in mod egal pentru perioada in care minorul are stabilit domiciliul la fiecare dintre parinti si pentru cheltuielile privind educarea minorului. Fara cheltuieli de judecata. Cu apel in 15 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica azi, 16.04.2013."(sursa blog.arpcc.ro, textul integral aici https://docs.google.com/file/d/0B-iOqOKLc35PLXByTHVaUzhXQ0k/edit)

Ceea ce ati putut citi mai sus este sentinta data de doamna judecator Daniela Pantazi in dosarul nr 21540/4/2012 de stabilire a autoritatii parintesti, stabilire domiciliu minor si pensie de intretinere. Este vorba de solicitarea mamei de a schimba hotararea judecatoreasca anterioara prin care minorul i-a fost incredintat tatalui spre crestere si educare, iar ea a fost obligata la plata unei pensii de intretinere, toate dupa vechiul cod de procedura civila. Incepand cu octombrie 2011, legiuitorul roman a adoptat recomandarile europene in ceea ce priveste relatiile dintre parintii divortati si minori in sensul ca este inlocuit termenul de incredintare spre crestere si educare unui singur parinte si este introdus termenul de autoritate parinteasca exercitata in comun de catre ambii parinti. Exercitarea in comun a autoritatii parintesti inseamna ca responsabilitatea cresterii si educarii copilului revine ambilor parinti in aceeasi masura. Al doilea aspect al autoritatii parintesti este stabilirea domiciliului copilului care poate fi la unul din parinti sau la ambii parinti prin alternarea perioadei in care copilul traieste cu fiecare parinte la domiciliul acestuia. Aceasta hotarare poate fi luata de instanta sau de parti in cadrul medierii. Daca parintii stabilesc domiciliul la unul dintre ei, atunci parintele la care locuieste copilul se numeste parinte rezident, iar celalalt parinte se numeste parinte nerezident, dar ambii sunt parinti custodieni. Parintele nerezident are dreptul la stabilirea unui program de relatii personale, termen ce inlocuieste vechiul program de vizita.
Ce presupune programul de relatii personale? Legea nr 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului modificata prin legea 257/2013 da cateva exemple:
- intalniri ale copilului cu parintele care are potrivit legii dreptul la relatii personale cu copilul
- vizitarea copilului la domiciliul acestuia (nota mea: adica domiciliul parintelui rezident)
- gazduirea copilului, pe perioada determinata, de catre parintele la care copilul nu locuieste in mod obisnuit (de exemplu: pe perioada sfarsitului de saptamana, incepand cu vineri ora 18 pana luni ora 10)
- corespondenta ori alta forma de comunicare cu copilul (de exemplu: la telefon, prin email, prin skype, etc, in functie de varsta copilului)
- transmiterea de informatii copilului cu privire la parintele care are potrivit legii dreptul de a mentine relatii personale cu copilul (de exemplu: parintele rezident ….
- transmiterea de catre parintele rezident a unor informatii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluari medicale sau scolare, catre parintele nerezident
- intalniri ale copilului cu parintele intr-un loc neutru in raport cu copilul, cu sau fara supravegherea modului in care relatiile personale sunt intretinute, in functie de interesul superior al copilului (de exemplu: la plimbare in parc, la o inghetata la McDonald’s, la un spectacol de circ, la teatrul pentru copii, etc)
In cazul dosarului despre care vorbim aici, instanta a decis exercitarea autoritatii parintesti in comun si stabilirea domiciliului minorului in mod alternativ, cate o saptamana la fiecare parinte, chiar daca parintii nu au solicitat acest lucru. Asemenea hotarare reprezinta o premiera in jurisprudenta romaneasca si se numeste custodie fizica comuna. Este situatia ideala cand copilul ajunge sa petreaca timp in mod echitabil cu fiecare parinte.
Care sunt avantajele custodie comune fizice? Aflam din materialul publicat de Roz Zinner, o doamna mediator din SUA (aici textul original http://www.adrr.com/adr4/joint.htm, aici textul tradus de ARPCC https://docs.google.com/file/d/0B-iOqOKLc35PaF9uZm1FYVQ3Tnc/edit?pli=1):
"- accesul la doua locuinte le permite copiilor sa mentina relatii puternice cu ambii parinti
- copiii sunt in avantaj cand parintii coopereaza si nu exista altercatii legale
- copiii petrec un timp normal cu ambii parinti," de fapt petrec un timp care este diversificat prin activitati, se elimina situatia in care tatal, de exemplu nu facea decat sa se joace in timpul programului de vizita, acum prin forta imprejurarilor, el nu se va rezuma la joaca, ci va trebui sa verifice teme, sa pregateasca de mancare, sa cumpere cele trebuincioase copilului, etc care va duce la responsabilizarea parintelui
"- copilul resimte mai putin sentimentul de pierdere si respingere atunci cand unul din parinti se muta din casa familiei "

Ca in orice situatie de viata, inainte de a lua o hotarare trebuie sa vedem si dezavantajele (daca acestea exista) nu numai castigurile. Astfel, in cazul custodiei comune fizice, acestea sunt riscurile care pot aparea, enumerate tot de Roz Zinner:
"- vietile copiilor se vor asemana cu cele ale unui agent de vanzari ce nu se stabileste intr-un loc niciodata
- impactul psihologic asupra copilului poate fi redat printr-o lipsa de stapanire de sine si o dezorganizare a vietii acestuia
- cheltuielile sunt mai mari atunci cand sunt in discutie doua case
- tatii sunt uneori nepregatiti pentru responsabilitatile reale pe care custodia comuna le impune
- cand parintii au probleme ramase nerezolvate custodia comuna poate spori conflictul "

Subliniez faptul ca aceste riscuri sunt posibile, nu obligatorii.

Care sunt conditiile in care functioneaza cu succes si isi atinge scopul pentru care a fost creata custodia comuna fizica? Atunci cand:
"- parintii pot sa pastreze o relatie civilizata, de tip business
- hotararile luate au in centru nevoile copilului si necesitatile privind dezvoltarea acestuia
- programul este predictibil si stabil dar suficient de flexibil pentru a putea fi schimbat atunci cand o cer imprejurarile
- parintii locuiesc in apropiere unul de altul
- parintii sunt atenti sa se sprijine si sa nu se atace reciproc, indiferent de sentimentele pe care le au "

Cuvantul de ordine aici este “relatie civilizata”. Cuplurile care au avut o relatie civilizata in timpul casniciei au mai multe sanse sa pastreze o relatie civilizata si dupa divort spre binele copilului. Cuplurile care au acumulat emotii negative (frustrari, rani emotionale, jigniri, atitudini si gesturi agresive, etc) si au avut un divort furtunos, este putin probabil sa cunoasca o relatie civilizata imediat dupa pronuntarea divortului. Situatia se poate imbunatati mai greu, dupa scurgerea unui numar semnificativ de ani, necesar pentru estomparea emotiilor sau mai repede cu ajutorul specializat al psihologului care ii va ajuta pe fostii soti sa depaseasca momentul divortului si sa “uite” casnicia pentru a se putea concentra asupra propriei vieti si asupra viitorului copilului. Evident ca nu este deloc usor. Intregul proces poate fi dureros si de durata.
Revenind la sentinta in cauza, putem observa ca doamna judecatoare a analizat situatia tinand cont de aceleasi criterii si constatand ca acestea sunt indeplinite a hotarat ca cel mai bine pentru copil este exercitarea autoritatii parintesti in comun cu alternarea domiciliului copilului, adica custodie fizica comuna:
- domiciliile parintilor sunt la 3 minute distanta unul de celalalt
- domiciliile parintilor sunt apropiate de scoala copilului
- domiciliile parintilor le permite acestora sa ofere ingrijire copilului pe perioada in care il gazduieste
- varsta copilului
- opinia copilului (vrea sa petreaca timp cu tatal, dar vrea sa petreaca mai mult timp cu mama decat ii permisese programul anterior)
- capacitatea si dorinta parintilor de a colabora unul cu celalalt cu privire la aspectele legate de copil
- situatia personala a parintilor

Custodia fizica comuna inseamna ca ambii parinti sunt parinti custodieni si parinti rezidenti, iar pensia de intretinere care era datorata de parintele nerezident nu mai exista fiind compensata de asigurarea celor necesare traiului zilnic pe perioada gazduirii la domiciliu.
Evident cel mai bine este ca parintii sa hotarasca singuri modalitatea in care isi exercita autoritatea parinteasca si toate celelalte detalii. Daca parintii apeleaza la ajutorul unui mediator pentru discutiile referitoare la desfacerea casatoriei si stabilirea autoritatii parintesti, este de datoria mediatorului sa explice cat mai amanuntit parintilor ce inseamna exercitarea in comun a autoritatii parintesti, stabilirea domiciliului copilului si planul parental. Daca parintii se inteleg asupra aplicarii custodiei fizice comune, mediatorul trebuie sa se asigure ca acestia inteleg responsabilitatile ce deriva din aceasta hotarare, cheltuielile pe care fiecare trebuie sa le suporte si mai ales daca parintii au luat aceasta hotarare avand in minte interesul copilului si nu dorinta lor de a nu mai plati pensie de intretinere, de exemplu.
In litigiile de familie care se refera la copii minori, mediatorul isi indreapta atentia cu precadere catre protejarea interesului superior al minorului dupa cum subliniaza si legea speciala: “Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii sa nu contravina interesului superior al copilului, va incuraja parintii sa se concentreze in primul rand asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilitatii parintesti, separatia in fapt sau divortul sa nu impieteze asupra cresterii si dezvoltarii acestuia.” (legea medierii, art 65)

scris de Iulia-Cristina Uta Mediator Bucuresti