Mediere in litigii privind partajul succesoral
Mediere este o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate - conform Legii nr.192/2006 - avand liberul arbitru al partilor.
O mediere inseamna asezarea partilor care se afla in conflict la aceeasi masa pentru a discuta aspectele problemei, pentru a identifica interesele fiecareia dintre ele si pentru a gasi impreuna o rezolvare care sa le reflecte vointa, rezolvare care trebuie sa fie corecta, realista, eficienta si astfel durabila.
Unul dintre subiectele pe care medierea le trateaza cu succes este conflictul partilor legat de partajul succesoral. Mai clar spus: exista o mostenire, iar mostenitorii ajung la mediere pentru ca nu se inteleg in ceea ce priveste modalitatea de impartire a mostenirii intre mostenitori.
Trebuie sa mentionam ca pentru a putea participa la mediere in vederea efectuarii partajului succesoral mostenitorii trebuie sa solicite mai intai in instanta sau la notar deschiderea succesiunii, stabilirea calitatii de mostenitor si cotele succesorale.
Stabilirea calitatii de mostenitor si a cotelor ce ii revine fiecarui mostenitor se face conform prevederilor legii, ele nu pot constitui subiectul unei medieri.
Dupa eliberarea de catre notar a certificatelor de mostenitor in care se mentioneaza intinderea cotei succesorale, mostenitorii pot apela la mediere pentru realizarea in fapt a impartirii.
Daca medierea partajului succesoral este procesuala (adica succesiunea respectiva face obiectul unui dosar in instanta), atunci cererea adresata instantei pentru incuviintarea acordului de mediere poate sa contina si solicitarea returnarii taxei fiscale judiciare platite odata cu investirea instantei. Instanta va dispune restituirea taxei de timbru daca pentru cauza succesorala s-a eliberat certificatul de mostenitor.
Daca medierea partajului succesoral este extra-procesuala (adica nu exista dosar in instanta cu acest obiect), atunci cererea adresata instantei pentru incuviintarea acordului de mediere este taxata cu timbru judiciar fiscal conform OUG 80/2013: taxa fixa de 20 lei la care se adauga 1,5% din valoarea taxei calculata la valoarea masei partajabile. Aceste taxe nu se returneaza, iar cererea se depune la judecatoria de care apartine una dintre parti sau biroul de mediator unde a fost incheiat acordul.