• MEDIERE

    MEDIERE

    costuri mai mici fata de un proces in instanta!
  • COMUNICARE

    COMUNICARE

    solutii discutate, negociate si agreate de fiecare parte!
  • INTELEGERE

    INTELEGERE

    pentru a merge mai departe...
  • NEGOCIERE

    NEGOCIERE

    aduce solutii acceptate si RESPECTATE
  • MEDIEREA

    MEDIEREA

    poate aduce SOLUTIA de inchidere amiabila a conflictului.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mediere in litigii privind partajul succesoral


Mediere este o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate - conform Legii nr.192/2006 - avand liberul arbitru al partilor.
O mediere inseamna asezarea partilor care se afla in conflict la aceeasi masa pentru a discuta aspectele problemei, pentru a identifica interesele fiecareia dintre ele si pentru a gasi impreuna o rezolvare care sa le reflecte vointa, rezolvare care trebuie sa fie corecta, realista, eficienta si astfel durabila.
Unul dintre subiectele pe care medierea le trateaza cu succes este conflictul partilor legat de partajul succesoral. Mai clar spus: exista o mostenire, iar mostenitorii ajung la mediere pentru ca nu se inteleg in ceea ce priveste modalitatea de impartire a mostenirii intre mostenitori.

Trebuie sa mentionam ca pentru a putea participa la mediere in vederea efectuarii partajului succesoral mostenitorii trebuie sa solicite mai intai in instanta sau la notar deschiderea succesiunii, stabilirea calitatii de mostenitor si cotele succesorale.

Stabilirea calitatii de mostenitor si a cotelor ce ii revine fiecarui mostenitor se face conform prevederilor legii, ele nu pot constitui subiectul unei medieri.

Dupa eliberarea de catre notar a certificatelor de mostenitor in care se mentioneaza intinderea cotei succesorale, mostenitorii pot apela la mediere pentru realizarea in fapt a impartirii.


mediere-partaj-succesoral


Daca medierea partajului succesoral este procesuala (adica succesiunea respectiva face obiectul unui dosar in instanta), atunci cererea adresata instantei pentru incuviintarea acordului de mediere poate sa contina si solicitarea returnarii taxei fiscale judiciare platite odata cu investirea instantei. Instanta va dispune restituirea taxei de timbru daca pentru cauza succesorala s-a eliberat certificatul de mostenitor.

Daca medierea partajului succesoral este extra-procesuala (adica nu exista dosar in instanta cu acest obiect), atunci cererea adresata instantei pentru incuviintarea acordului de mediere este taxata cu timbru judiciar fiscal conform OUG 80/2013: taxa fixa de 20 lei la care se adauga 1,5% din valoarea taxei calculata la valoarea masei partajabile. Aceste taxe nu se returneaza, iar cererea se depune la judecatoria de care apartine una dintre parti sau biroul de mediator unde a fost incheiat acordul.

scris de Iulia-Cristina Uta Mediator Bucuresti

Intrebari Frecvente

1. CARE SUNT LITIGIILE PENTRU CARE LEGEA SOLICITA DOVADA PARTICIPARII LA SEDINTA PREALABILA DE INFORMARE ?
- litigii referitoare la protectia consumatorilor
- litigii privind raporturile de vecinatate, posesia, granituirea si stramutarea hotarelor
- litigii legate de dreptul familiei (continuarea casatoriei, partajul bunurilor comune, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la intretinerea copiilor, orice alte neintelegeri care apar in raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii)
- litigii referitoare la raspunderea profesionala (malpraxis) in masura in care prin legi speciale nu este prevazuta o alta procedura
- litigii referitoare la contracte individuale de munca (incheiere, executare si incetare)
- litigii civile a caror valoare este sub 50.000lei (cu exceptii, vezi OUG 90/2012)

2. AM DEPUS DEJA CEREREA DE CHEMARE IN JUDECATA. MAI POT SA SOLICIT MEDIERE ?
Da, medierea poate fi initiata in orice moment al judecarii dosarului de catre instanta, la initiativa uneia dintre parti, a ambelor sau ...

Citeste mai departe