• MEDIERE

    MEDIERE

    costuri mai mici fata de un proces in instanta!
  • COMUNICARE

    COMUNICARE

    solutii discutate, negociate si agreate de fiecare parte!
  • INTELEGERE

    INTELEGERE

    pentru a merge mai departe...
  • NEGOCIERE

    NEGOCIERE

    aduce solutii acceptate si RESPECTATE
  • MEDIEREA

    MEDIEREA

    poate aduce SOLUTIA de inchidere amiabila a conflictului.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Blog de Articole, Stiri, Noutati despre Mediere

Daca ati ajuns sa semnati un acord de mediere inseamna ca ati trecut printr-o schimbare totala de la starea conflictuala la o intelegere. Felicitari ! Mai departe ne vom referi la acordul de mediere care NU se refera la un conflict ce face obiectul unui dosar inregistrat in instanta.

Din punct de vedere juridic, acordul de mediere este un inscris sub semnatura privata.
Aveti de ales intre doua posibilitati: nicio actiune, adica acordul de mediere (care teoretic poate fi verbal sau poate lua forma scrisa) ramane intre cele doua persoane (fie fizice, fie juridice) pentru ca respectivul acord de mediere reprezinta intelegerea intre doua persoane care-si respecta cuvantul dat (gentlemen’s agreement suna mult mai bine) sau cereti organelor abilitate sa dea acordului dvs o putere juridica mai mare, adica valoare de inscris autentic .   
Conform art 59 aliniatele 1 si 2 din legea medierii 192/2006 modificata, partile se pot infatisa la notarul public pentru a cere autentificarea acordului de mediere sau la instanta judecatoreasca pentru a cere sa se dea o hotarare care sa consfinteasca intelegerea lor stabilita in acordul de mediere.
La instanta, partile depun o cerere de consfintire a intelegerii partilor cuprinsa in acordul de mediere, instanta verifica conditiile de fond si de forma, iar daca acestea sunt indeplinite emite o hotarare judecatoreasca ce se numeste hotarare de expedient si are putere de titlu executoriu.Daca este cazul, instanta poate aduce modificari si completari corespunzatoare cu acordul partilor.
Daca partile se indreapta catre notarul public, acesta verifica de asemenea daca acordul de mediere respecta prevederile legale si poate aduce modificari si completari cu acordul partilor. Notarul purcede apoi la emiterea unui act autentic care are putere de titlu executoriu.
Legea nu le obliga pe parti sa legalizeze/autentifice automat acordul de mediere pentru ca exista intelegeri care nu au nevoie de legalizare: un exemplu ar fi conflictele dintre societati comerciale, care se refera la modificarea clauzelor contractuale si pot mentiona intelegerea la care au ajuns in urma medierii intr-un act aditional. Sau unele conflicte dintre membrii familiei care se refera la situatii private si care nu au nevoie sa fie legalizate.
continuare-acord-de-mediere
Exista insa unele acorduri pe care partile sunt obligate sa le legalizeze/autentifice:

-    Daca acordul de mediere are drept obiect transferul dreptului de proprietate privind bunurile imobile precum si al altor drepturi reale, partaje si cauze succesorale, atunci partile sunt obligate sa il prezinte fie notarului public, fie instantei de judecata (art 58 aliniatul 4, legea 192/2006 modificata).

-    Pentru ca mediatorul nu este cel care pronunta divortul, daca acordul de mediere se refera la desfacerea casatoriei si la rezolvarea aspectelor accesorii divortului, partile sunt obligate sa depuna acordul de mediere la instanta sau la notarul public pentru obtinerea hotararii de desfacere a casatoriei (art 64 alin 2, legea 192/2006 modificata).

-    Daca acordul de mediere are ca obiect exercitiul drepturilor parintesti, contributia parintilor la intretinerea copiilor si stabilirea domiciliului copiilor, acesta se depune exclusiv la instanta pentru a imbraca forma unei hotarari de expedient (art 64, alin 1-1, legea 192/2006 modificata)

-    Daca acordul de mediere se refera la o cauza succesorala si intervine inainte de eliberarea certificatului de mostenitor, atunci partile sunt obligate sa apeleze exclusiv la notarul public pentru autentificare (art 59-1, legea 192/2006 modificata).

La adresa http://cristidanilet...cererea-de-consfintire-a-intelegerii-partilor-din-acordul-de-mediere/ gasiti mai multe detalii despre acordul de mediere survenit in urma unei medieri procesuale (adica in momentul in care intervine medierea, exista deja un dosar in instanta) sau extraprocesuale (nu exista dosar inregistrat la instanta).

scris de Iulia-Cristina Uta Mediator Bucuresti