In iunie 2013, Guvernul Romaniei a emis ordonanta de urgenta nr 80 prin care abroga legea 146/1997 privind taxele judiciare de timbru. Aceasta ordonanta influenteaza si medierea prin cateva schimbari pe care le vom discuta in cele ce urmeaza.
In primul rand, ordonanta de urgenta nr 80 modifica articolul 59 indice 2 din legea medierii 192/2006 care prevedea scutirea cererii adresata instantei pentru emiterea hotararii de expedient de la plata taxei judiciare astfel:
“Cererea adresata instantei privind pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca intelegerea partilor rezultata din acordul de mediere se taxeaza potrivit legii."
Scutirea de la plata taxei judiciare de timbru a cererii de incuviintare a acordului de mediere (chiar daca avea exceptii) este astfel anulata. Mai departe se stabileste in art 11, (1, lit a) modalitatea de taxare a cererilor de incuviintare a intelegerii partilor asa cum rezulta din acordul de mediere in functie de obiectul acestuia:
- acord de mediere = taxa judiciara fixa de timbru 20 de lei;
- acord de mediere care priveste transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile = 20 lei + jumatate din valoarea taxei care s-ar datora pentru actiunea in instanta in revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat
- acord de mediere care are ca obiect partajul = 20 lei + 1,5% din valoarea bunurilor supuse impartelii (altfel fara acordul de mediere trebuie platit un procent de 3% din valoarea bunurilor supuse impartelii conform art 5 din ordonanta nr. 80).
Un simplu exemplu pentru a intelege cum se reduc costurile prin mediere : cu acordul de mediere, la un imobil de 300.000 lei supus partajului veti plati 20lei + 4500 lei in loc de 9000 lei.
Este evident ca legiuitorul ofera aceste reduceri in ceea ce priveste taxarea cererii de incuviintare a acordului de mediere pentru a incuraja cetatenii sa isi rezolve conflictele extrajudiciar, prin mediere.
Pe langa acest avantaj financiar deloc de neglijat, reamintim ca sedinta de informare asupra avantajelor medierii este de asemenea gratuita ceea ce reprezinta o ocazie pentru cetatean de a solicita informatii importante referitoare la modalitatea prin care medierea il poate ajuta.