• MEDIERE

    MEDIERE

    costuri mai mici fata de un proces in instanta!
  • COMUNICARE

    COMUNICARE

    solutii discutate, negociate si agreate de fiecare parte!
  • INTELEGERE

    INTELEGERE

    pentru a merge mai departe...
  • NEGOCIERE

    NEGOCIERE

    aduce solutii acceptate si RESPECTATE
  • MEDIEREA

    MEDIEREA

    poate aduce SOLUTIA de inchidere amiabila a conflictului.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Blog de Articole, Stiri, Noutati despre Mediere

Care este relatia dintre mediere si instanta/notariat si cand poate interveni medierea/mediatorul in interiorul conflictului?
Medierea poate interveni dupa aparitia conflictului dar inainte de instanta, intentia partilor fiind sa aiba o sansa sa rezolve conflictul amiabil.Daca situatia nu este rezolvata cu ajutorul medierii, partile merg mai departe in instanta. Daca partile se razgandesc, ele pot incerca medierea si dupa initierea unui proces in instanta.

Chiar daca au incercat deja inainte de proces, pot sa mai incerce inca o data rezolvarea amiabila dupa inceperea procesului daca datele problemei s-au schimbat sau opteaza pentru un alt mediator.
Daca partile au ajuns la intelegere inainte de instanta, atunci Acordul de mediere poate fi supus consfintirii instantei care verifica legalitatea acordului si emite o hotarare judecatoreasca (in anumite conflicte este obligatoriu pentru parti sa supuna Acordul de mediere verificarii instantei). Daca Acordul de mediere intervine in timpul desfasurarii procesului in instanta atunci partile depun Acordul de mediere instantei care judeca dosarul, aceasta il verifica din punctul de vedere al respectarii legii si emite decizia judecatoreasca ce include Acordul, punand astfel punct procesului.
Medierea are efect si dupa ce a fost emisa hotararea judecatoreasca precum in conflictele care se refera la minori. Dupa intrarea in vigoare a noului cod civil care prevede exercitarea autoritatii parintesti in comun de ambii parinti, au fost numerosi cei care au solicitat schimbarea „incredintarii” minorului catre un singur parinte in „autoritate parinteasca comuna”. Pentru a obtine aceasta schimbare nu este nevoie ca parintii sa ajunga iar in instanta, sa deschida proces, sa se prezinte la termene de judecata si asa mai departe. Parintii pot obtine o hotarare judecatoreasca de custodie comuna mergand mai intai la mediator pentru discutarea tuturor aspectelor (planul parental si orice alte conditii pe care parintii le considera importante atata timp cat se respecta interesul superior al copilului), semnarea Acordului de mediere si apoi depunerea acestuia la instanta pentru validare si emiterea hotararii judecatoresti. In aceasta situatie parintii nu se mai afla in pozitia de reclamant si parat, ci sunt doi petenti, nu exista termene de judecata pentru ca nu exista proces ci doar o cerere, iar instanta stabileste o data in care parintii sa se prezinte pentru confirmarea Acordului de mediere.

In functie de incarcarea cu dosare a instantei respective, parintii pot obtine hotararea judecatoareasca referitoare la custodia comuna intr-un termen cuprins intre 7-30 de zile, in comparatie cu situatia procesului in instanta care poate dura si 2 ani de zile.

instanta-mediere
In ceea ce priveste notariatul, acesta are acelasi rol precum instanta si anume – verificarea legalitatii prevederilor continute de Acordul de mediere si emiterea unui act original notarial care contine intelegerea partilor. Din punct de vedere cronologic, actul notarial este emis tot dupa ce partile obtin Acordul de mediere.

Atentie: la notariat partile merg cand sunt deja intelese! Notarul nu presteaza servicii de solutionare a conflictului, ci consemneaza intelegerea partilor.

Daca partile au un conflict, merg la mediere. Daca partile au cazut de comun acord, merg la notar. In ceea ce priveste divortul cu sau fara minori, daca exista neintelegeri, partile pot merge intai la mediere, apoi cu Acordul de mediere merg la instanta sau la notar pentru emiterea hotararii de divort. Acordul de mediere nu reprezinta decizia de divort, el este doar un act sub semnatura privata. Divortul este pronuntat doar de catre instanta sau notariat, nu de catre mediator. Daca Acordul de mediere se refera la un minor rezultat in urma unei relatii de concubinaj (deci nu exista casatorie), atunci partile sunt obligate conform legii sa mearga cu el la instanta, nu la notariat pentru emiterea hotararii judecatoresti referitoare la exercitarea autoritatii parintesti.

scris de Iulia-Cristina Uta Mediator Bucuresti