O statistica neoficiala spune ca in strainatate traiesc in jur de 4 milioane de romani. Pentru soti sau o familie cu copii aceasta situatie nu este intotdeauna usor de gestionat, iar aparitia unei crize in relatia dintre soti sau dintre parintele plecat, cel ramas si copiii este foarte probabila.
Mediatorul ii poate ajuta pe cei doi soti sa depaseasca criza, ajutandu-i sa comunice neconflictual, ajutandu-i sa vorbeasca despre cum i-a afectat aceasta schimbare, despre cum sa continue sa fie soti si de la distanta. Daca sotii doresc sa-si continue astfel casnicia, mediatorul ii poate ajuta.
Si daca sotii decid ca nu mai doresc sa continue casatoria, mediatorul de asemenea ii poate ajuta. Dupa cum stiti, mediatorul nu pronunta divortul precum notarul, judecatorul sau functionarul de la starea civila, dar ii poate ajuta pe soti sa se inteleaga cu privire la modalitatea de desfacere a casatoriei si capetele accesorii: numele sotilor dupa desfacerea casatoriei, impartirea bunurilor comune daca este cazul, etc. Dupa ce mediatorul i-a ajutat pe soti sa ajunga la o intelegere reciproc avantajoasa, partile semneaza Acordul de Mediere si il depun la instanta ei insisi sau prin avocat (mandatar comun pentru cele doua parti) impreuna cu cererea de divort de comun acord. Taxa pentru divortul de comun acord este de 200 de lei, iar pentru consfintirea acordului de Mediere, 20 de lei (nota : onorariul mediatorului nu este inclus). Avantajul Acordului de Mediere este ca existenta acestuia simplifica foarte mult dosarul de divort si vine in ajutorul judecatorului care nu mai este chemat sa judece, ci doar sa verifice si sa consfinteasca intelegerea partilor. Sotul aflat in strainatate poate participa la sedinta de mediere prin skype.
Situatia in care cei doi soti sunt si parinti, iar unul se afla in strainatate ridica de asemenea multe piedici si provocari in ceea ce priveste casnicia si cresterea copiilor. Atunci cand cresterea si ingrijirea unui copil ramane in grija exclusiva a unui parinte, celalalt fiind in strainatate, aceasta situatie poate crea frustrari si nemultumiri de ambele parti, iar copiii pot ajunge sa sufere. Medierea poate interveni pentru echilibrarea situatiei, partile sunt ajutate sa gaseasca solutii ca parintele din strainatate sa contribuie la viata familiei, iar parintele ramas cu copiii sa fie sustinut emotional si in orice alt mod astfel incat sa simta ca nu este singur. Daca insa sotii hotarasc ca nu pot continua o casnicie la distanta, atunci medierea este cea mai buna solutie pentru a incheia casatoria si pentru a continua sa fie parinti pentru copiii lor. Acordul de Mediere contine:
- decizia lor de a pune capat casatoriei si de a solicita instantei divortul de comun acord,
- numele sotilor dupa divort,
- modalitatea de impartire a bunurilor comune (daca este cazul),
- modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti,
- stabilirea locuintei copiilor,
- stabilirea programului de relatii personale al parintelui nerezident
- stabilirea modalitatii de contribuire a fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, ingrijire si pregatire profesionala a copiilor
Partea aflata in strainatate poate participa la mediere prin skype. Cheltuielile partilor sunt aceleasi: 200 de lei pentru cererea de divort de comun acord si 20 de lei pentru consfintirea Acordului de Mediere care contine capetele accesorii enumerate mai sus (nota : onorariul mediatorului nu este inclus). Emiterea deciziei de divort poate dura mai mult in acest caz pentru ca instanta va solicita de la Autoritatea Tutelara raportul psiho-social cu privire la copii.
Biroul de mediator Iulia-Cristina Uta va ofera servicii de mediere pentru ambele situatii.Pentru orice alte intrebari sau informatii suplimentare nu ezitati sa ne contactati.