Atragem atentia cititorilor nostri asupra titlurilor de articole care au aparut imediat dupa data de 7 mai 2014 prin care autorii anunta cu mare tam-tam ca “medierea nu mai este obligatorie” sau ca “medierea este neconstitutionala” - aceste informatii sunt gresite!
Medierea este constitutionala si nu a fost niciodata obligatorie!
Nu faceti confuzie intre sedinta de informare care este exact atat, o informare si sedinta de mediere care este ulterioara sedintei de informare si are loc numai daca ambele parti au ales medierea.
In data de 7 mai 2014, printr-un comunicat de presa pe care il puteti citi aici (http://www.ccr.ro/noutati/COMUNICAT-DE-PRES-90) in urma sesizarii in dosarul 531D/2013, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art.2 alin.1 şi alin 1 indice 2 din Legea nr.192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator sunt neconstitutionale.
Prevederile declarate de Curtea Constitutionala ca fiind neconstitutionale sunt urmatoarele:
Art 2, alin 1:
Daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind avantajele medierii, inclusiv, daca este cazul, dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, in vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor in materie civila, de familie, in materie penala, precum si in alte materii, in conditiile prevazute de lege.
Art 2, alin 1, indice 2:
Instanta va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare in judecata sau dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta in acest scop, pentru litigiile in materiile prevazute de art. 60.1 alin (1) lit. a)-f).
Decizia Curtii Constitutionale a fost publicata in Monitorul Oficial editia din 25 iunie 2014, astfel ca in acest moment suntem in interiorul termenului de 45 de zile in care articolele mai sus prezentate sunt suspendate, deci participarea la sedinta de informare nu mai este obligatorie.
Medierea ramane o procedura facultativa si la alegerea ambelor parti, fie ca este obligatorie sedinta de informare, fie ca nu. De altfel, sedinta de informare este o etapa obligatorie pentru mediator si gratuita conform legii: partea care doreste rezolvarea amiabila a conflictului o alege in urma sedintei de informare si o propune celeilalte parti prin intermediul mediatorului. Mediatorul apoi tine iar sedinta de informare cu cealalta parte iar aceasta accepta sau nu medierea. De abia dupa ce ambele parti au acceptat medierea cunoscand toate aspectele pe care mediatorul este obligat sa le prezinte, putem vorbi de mediere.
Multi nu iau medierea in calcul atunci cand au un conflict de rezolvat, crezand eronat ca medierea presupune impacarea cu cealalta parte ceea ce evident ca ei nu doresc.
Medierea nu este o simpla impacare, sopul acesteia este ca cele doua parti sa ajunga la o INTELEGERE cu privire la conflictul respectiv.
Vorbind in general, doi oameni pot sa se impace, iertandu-se reciproc, iar conflictul sa rabufneasca mai tarziu. Pentru ca ei nu si-au rezolvat conflictul, nu au facut decat sa-l mature sub pres sau sa-l uite. Ei nu au identificat radacinile acestui conflict, nu au scos la lumina cauza pentru vorbele spuse sau actiunile intreprinse care au dus la conflict. Nu au gasit modalitati de a rezolva conflictul in functie de dorintele si interesele fiecaruia si in asa fel incat probabilitatea ca acest conflict sa revina in viitor sa fie inlaturata.
Medierea este un proces complex cu etape bine structurate prin care mediatorul conduce partile cu scopul de a le ajuta sa ajunga la o intelegere care satisface interesele si dorintele ambelor parti si care sa reziste in timp.
Cine este Mediatorul?
Mediatorul este profesionistul impartial si neutru la care va adresati cand aveti o neintelegere/conflict/litigiu cu o alta persoana. El nu este avocatul vreunei parti, nu este nici notarul care legalizeaza un act si nici judecator. Interesul sau este ca ambele parti sa castige prin mediere si sa se incheie conflictul.
Cand mergeti la mediere?
Cand aveti o neintelegere cu altcineva. Poate fi vorba de neintelegeri dintre soti, conflicte intre membrii familiei referitoare la impartirea mostenirii, conflicte intre societati, conflicte de natura penala (furt, inselaciune, etc), conflicte intre vecini, facturi neplatite, custodia copiilor si asa mai departe.
Convingerea mea proprie ca mediator este urmatoarea: